electric-svgrepo-com

Elektrik ve Fazlası

electric-svgrepo-com

Elektrikli Arabalar Kaç Voltla Çalışır?

Elektrikli arabalar Türkiye’de ve tüm dünyada yaygınlaşmaya devam etmektedir. Bu sebeple elektrikli araçlar ile ilgili pek çok soru akla gelmektedir. Bu soruların başında “Elektrikli arabalar kaç voltla çalışır? Elektrikli araçlar normal prizle şarj olur mu? Elektrikli aracı şarj etmek için ne gereklidir ve elektrikli araçların pil ömrü ne kadar?” gelmektedir. Bu yazımız, tüm soruların cevabını vermektedir.

Elektrikli arabalar, benzinli veya dizel motorların aksine çoğunlukla lityum-iyon pillerden oluşan motorlardan güç almaktadır. Genellikle 60 volt enerji ile çalışan elektrik motorları, elektrikli arabaların güç üretmesini sağlamaktadır. Elektrik arabalar, 60 volt gibi görece düşük bir voltajla çalışsa da benzin ve dizel motorlara nazaran oldukça performanslıdır.

Elektrikli Araçlar Normal Prizle Şarj Olur Mu?

Elektrikli Araçlar Normal Prizle Şarj Olur Mu
Elektrikli Araçlar Normal Prizle Şarj Olur Mu

Elektrikli araç almak isteyenlerin merak ettikleri bir diğer konu da elektrikli araç şarj etme konusudur. Günümüzde, pek çok farklı elektrikli araç şarj cihazı ve temelde üç farklı şarj seviyesi bulunmaktadır. Bu seviyelerin ikisi evlere kurulabilmektedir. Bu sayede elektrikli araçlar evlerdeki prizlerden şarj edilebilmektedir. Fakat elektrikli aracı evde şarj etmek için bazı ekipmanlara ihtiyaç duyulmaktadır.

İlginizi çekebilir: Elektrikli Arabalarda Kaç Akü Var? Akü Özellikleri Nelerdir?

Elektrikli Aracı Şarj Etmek İçin Ne Gereklidir?

Elektrikli aracı şarj etmek için genellikle çok fazla ekipman gerekmemektedir. Çoğunlukla evinize ya da istediğiniz alana kurulan özel bir güç devresi ile elektrikli araba şarj sistemi kurulabilmektedir. Buna rağmen, belirli durumlarda daha özel ekipmanlar gerekebilmektedir. Bunun için elektrikli araç şarj seviyelerini bilmekte fayda vardır.

  • Seviye 1 – Ev şarjı

Bu seviye, elektrikli arabaların normal prizle şarj edilmesi için kullanılmaktadır. Elektrikli aracı evde şarj etmek için yapmanız gereken tek şey özel bir güç devresi almaktır. Üç ayaklı ev tipi bir fişi araca takarak elektrikli aracı evde şarj etme imkânına kavuşabilirsiniz. Ev şarjı, aracın batarya kapasitesi ve doluluk oranına bağlı olarak 8 – 12 saat arasında sürebilmektedir. 120V AC prizde şarj oranı genellikle 1.5 kW – 2.9 kW arasında değişmektedir.

  • Seviye 2 – Halka açık Şarj

Bu seviyedeki şarj cihazlarının özel olarak kurulması gerekmektedir. Seviye 2 elektrikli şarj cihazı evlere de kurulabilmekte, fakat genellikle yüksek bir maliyet oluşturmaktadır. Bu seviye şarj cihazları daha çok otoparklarda ve AVM’lerde kullanılmaktadır. 240V AC fiş kullanıldığı Seviye 2’de şarj oranı 6.5 kW – 22 kW arasında değişebilmektedir. Yine araca bağlı olarak tam şarj süresi 1 – 11 saat arasındadır.

  • Seviye 3 – Hızlı şarj

Hızlı şarj istasyonları diğerlerine göre daha yeni bir teknolojidir. Bu sebeple henüz çok yaygın değildir. Bu istasyonları eve kurmak oldukça zordur. Çünkü bu cihazlar 480V AC veya DC ile çalışmaktadır. Şarj oranı 40 kW – 100 kW+ arasında değişmektedir. CHAdeMO veya CCS konektör kullanılan bu cihazlarda tam şarja ulaşma süresi 20 dakika – 1 saat gibi oldukça hızlı bir aralıktır.

“Elektrikli Arabalar Kaç Voltla Çalışır?” gibi diğer içeriklerimiz için genel kategorisine göz atabilirsiniz.

Elektrikli Araçların Pil Ömrü Ne Kadar?

Elektrikli araç pil ömrü ne kadar? sorusuna net bir cevap vermek zordur. Çünkü bu araçların pillerini etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır. Sürüş şekli ve sıklığı, iklim, hızlı şarj kullanım oranı gibi faktörler bir elektrikli aracın pil ömrünü etkilemektedir. Bu koşullar dikkate alınarak yapılan tahminlerde bir elektrikli aracın pil ömrünün ortalama 10 – 20 yıl arasında olacağı görülmektedir. Elektrikli arabaların pillerinin daha uzun süre kullanılabilmesi için;

  • Sık sık hızlı şarj yapılmamalı,
  • Araç çok sıcak ya da soğuk ortamlarda uzun süre bırakılmamalı,
  • Batarya %15 – %85 aralığındayken şarj edilmelidir.

İlginizi çekebilir:
Elektrikli Arabalarda Kaç Akü Var? Akü Özellikleri Nelerdir?
Elektrikli Araba Çalışma Prensibi Nedir?
Elektrikli Araba 100 Km’de Ne Kadar Yakar?