electric-svgrepo-com

Elektrik ve Fazlası

electric-svgrepo-com

Elektrikli Araçların Petrol Yakıtlı Araçlardan Farkları Nedir?

Elektrikli araçların petrol yakıtlı araçlardan en büyük farkı motor yapısında görülmektedir. Elektrikli araçları petrol yakıtlı araçlardan ayıran fark; enerjisini benzin, dizel ve LPG gibi fosil yakıtlardan değil bataryalarından almalarıdır. Fosil yakıt kullanan araçlar içten yanmalı motorlar kullanırken elektrikli araçlar elektrik enerjisinin hareket enerjisine çeviren bataryalar kullanmaktadır. Elektrikli arabaların motorları dairesel bir harekete sahiptir. Bu hareketle elektrikli motor tarafından oluşturulan enerji doğrudan tekelere iletilmektedir. İçten yanmalı motorlarda ise pistonların hareketleri dairesel hareketlere dönüştürülmektedir.

Elektrikli araçların petrol yakıtlı araçlardan başka bir farkı da motorun dakikadaki dönme sayısıdır. Elektrikli motorlar 0-18.000 rpm dönme hızına sahiptir. Bu motorlar farklı dönme hızlarında yüksek verimlilikte güç üretebilmektedir. İçten yanmalı motorlarda ise genellikle yüksek hızlarda güç üretilmektedir. Petrol yakıtlı araçlarda üretilen gücün tekerlere sağlıklı bir şekilde aktarılması için şanzıman sistemine ihtiyaç duyulmaktadır. Elektrikli motora sahip olan araçların bataryadan aldığı enerji kontrol edilerek motor hızı ve oluşturduğu tork değişmektedir.

Elektrikli Araçlar Benzin Olmadan Nasıl Çalışır?

Benzine ihtiyaç duymadan çalışabilmesi elektrikli araçların avantajları arasında yer alan en önemli etkendir.  Elektrikli araçlarda lityum iyon ve buna benzer pillerden oluşan bir batarya bulunmaktadır. Setlerden oluşan batarya sayesinde elektrik motoruna güç aktarımı sağlanmaktadır. Bu durumda benzin gibi bir yakıta ihtiyaç kalmamaktadır.

Elektrikli arabalar doğrusal akımın alternatif akıma dönüştürülerek kinetik enerji elde edilmesi prensibine dayanarak çalışmaktadır. Bu durum içten yanmalı motorlar ile karşılaştırıldığında daha az parçadan oluşan oldukça basit bir mekanizmaya sahip olunduğunu göstermektedir. Elektrikli arabalarda gaz pedalına basıldığında elektrik motoru, batarya ve kontrol ünitesi bileşenleri görev almaktadır.

Enerji depolamaktan sorumlu olan batarya yeniden şarj edilebilme özelliği ile süreklilik kazanılmasını sağlamaktadır. Depolanan enerji, kontrol ünitesi adı verilen kısımdan geçerek motora iletilmektedir. Doğru akımı alternatif akıma dönüştüren bu ünite motorun da hareket enerjisi üretmesini sağlamaktadır.

İlginizi çekebilir: Elektrikli Araçlar Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Elektrikli Araçların Çevreye Faydaları

Elektrikli Araçların Çevreye Faydaları
Elektrikli Araçların Çevreye Faydaları

Elektrikli araba yararları arasında gösterilebilecek ilk şey fosil yakıt kullanmaması ve buna bağlı çevre etkilerinin ortadan kaldırılmasıdır. Sıfır egzoz emisyonuna sahip olan elektrikli araçlar yenilenebilir enerjiye sahip olmaları nedeniyle çevre dostudur.

İçten yanmalı motorlar enerjiyi yaklaşık %21 oranında harekete dönüştürebilmektedir. Bu oran elektrikli motorlarda ise %62 seviyesinde bulunmaktadır. Elektrikli araçlarda enerjinin büyük kısmının harekete dönüştürülebilmesi tasarruf sağlanması anlamına gelmektedir. İçten yanmalı motorlara kıyasla daha az ses çıkarması da elektrikli araç yararları arasında gösterilebilecek bir diğer maddedir.

“Elektrikli Araçların Petrol Yakıtlı Araçlardan Farkları Nedir?” gibi diğer içeriklerimiz için genel kategorisine göz atabilirsiniz.

Elektrikli Arabaların Avantajları Nelerdir?

Elektrikli otomobil faydaları için değinilecek ilk hususlardan birisi bakım maliyetlerinin düşük olmasıdır. Elektrikli araçlar içten yanmalı motora sahip olan araçlara göre çok daha az hareketli parçalara sahiptir. Bu durum bozulacak ya da hasar görecek parçaların daha az olduğu anlamına gelmektedir. Günümüzde özellikle yedek parça maliyetleri göz önüne alındığında elektrikli otomobillerin sunduğu bu avantaj oldukça cazip olmalarını sağlamaktadır.

Çevre duyarlılığı da elektrikli otomobil faydaları içinde ele alınması gereken bir diğer konudur. Elektrikli araçlarda herhangi bir egzoz, debriyaj ya da şanzıman gibi parçalar bulunmadığından ve egzoz gazı emisyonu yapmadığından tamamen çevreye karşı zararsızdır. Son dönemde pek çok şirketin karbon ayak izini azaltmak için adımlar attığı düşünüldüğünde bu husus oldukça önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Kişisel kullanımın yanında şirket filolarının da elektrikli araçlara dönmesi bu araçların sağladığı faydayı en net gösteren konulardandır.

Sürüş konforu, şarj istasyonu bulma kolaylığı ve düşük yakıt maliyetleri elektrikli araçların diğer avantajları arasında yer almaktadır. Araçların doğru tepki verme süresi ve sessiz sürüş gibi özellikleri de göz önüne alındığında gelecekte elektrikli otomobillerin insan hayatında çok daha fazla yer kaplayacağı güçlü bir öngörüdür.

İlginizi çekebilir:
Elektrikli Araçlar Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Elektrikli Aracın Şarjı Yolda Biterse Ne Olur?
Elektrikli Arabalar Kaç Voltla Çalışır?